Людям з порушення зору Звичайна версія

Спецактив «Промінвестбанку»: до продажу готується заміський комплекс зі СПА-центром, гостьовими будинками та розкішною віллою

ПРЕСРЕЛІЗ   

Фонд гарантування вкладів готує до продажу активи ПАТ «Промінвестбанк» – комплекс будівель у елітному передмісті Києва в смт.Козин. У власності банку – база відпочинку, ресторан, СПА-центр, гостьові будинки та розкішна вілла. Дані об’єкти на початку 2000-их були збудовані банком, зокрема, для проведення внутрішніх заходів – конференцій, з’їздів, звітів. І сьогодні шукають нових власників. У рамках престуру, організованого Фондом гарантування вкладів, журналісти провідних видань змогли на власні очі побачити «мінімежигір’я Промінвестбанку». Нагадаємо, продаж активів відбувається в рамках здійснення ліквідаційної процедури банку та з метою акумуляції коштів для розрахунку із його кредиторами.

Виставлене на продаж нерухоме майно знаходиться на спільній території, загальною площею більше 12 га, яку умовно можна поділити на «верхню» (м.Київ, Столичне шосе), «нижню» (Київська область, смт.Козин). Між ними знаходиться «середня територія» земельна ділянка площею 4,6 га із цільовим призначенням – для організації спортивно-оздоровчого комплексу, на якій, зокрема, розташовані два мости. 

На «верхній території», яка фактично знаходиться ще в межах Києва (Столичне шосе), розташовується адмінбудівля, будівлі готелю та ресторану на 140 осіб. Вказані об’єкти розташовані на земельній ділянці (0,76 га), на яку банк має право постійного користування. 

«Середня територія», площею майже 4,6 га, має цільове призначення «для організації спортивно-оздоровчого комплексу». Тут розташований елінг (ангар для зберігання та ремонту яхт та моторних човнів), з якого прокладені рейки для спуску яхт та моторних човнів прямо на воду – затоку Дніпра, також тенісний корт, літня альтанка та два мости, які ведуть на острів та «нижню» територію. 

Та справжня родзинка об’єкту – «нижня територія». Тут серед сосен із видом та виходом на затоку Дніпра розташовуються кілька гостьових будинків; СПА-центр із джакузі, фітнес- та балетною залою; і розкішна вілла, площею 1128 кв.м. У віллі, крім вітальні, кількох спальних та дитячих кімнат, є і «спеціальні приміщення», для прикладу – покерна зі столом для круп’є та сигарна кімнати.

«При всій своїй унікальності цей об’єкт є досить типовим для банківських активів, які продає Фонд гарантування вкладів. Адже за зовнішньою привабливістю та показовою дорожнечею стоять кілька «але», які, втім, суттєво впливають на інвестиційну привабливість. Для цього об’єкту такими «але» є, зокрема, той факт, що юридично це не цілісний комплекс. На частину земельних ділянок, навіть які банк оздобив тротуарною плиткою, відсутнє право власності. А частина гостьових будинків, що знаходяться на «нижній території», взагалі належать не банку, а компанії-інсайдеру, і тому не можуть бути включені до складу лоту. І саме цей «сусід» контролює заїзд на «нижню територію», - пояснює Олександр Кульчицький, директор департаменту консолідованого продажу активів Фонду гарантування вкладів.

За словами О. Кульчицького, подібні фактори, як і наявність обтяжень чи ж судових процесів щодо права власності на той чи інший об’єкт, суттєво впливають на активність потенційних покупців і на їх цінові пропозиції.

«Між тим ринок та конкуренція завжди знайдуть баланс між ризикованістю об’єкту та його привабливістю. Наше завдання – забезпечити максимальну прозорість процесу продажу і дати можливість усім зацікавленим інвесторам взяти участь в запланованих торгах», - сказав Олександр Кульчицький.   

На продаж актив буде виставлено уже найближчим часом. Умови участі в аукціоні будуть оголошені Фондом додатково.

Довідково. Загалом на території об’єкту розташовуються:

На «верхній території»:

  • спальний комплекс (1211,2 кв.м);
  • адмінкорпус (1016 кв.м);
  • ресторан на 140 місць (694,6 кв.м).

«Середня територія»:

  • земельна ділянка площею 4,6 га;
  • будівля, елінг (275,2 кв.м).

«Нижня територія»: 

  • 5 житлових (гостьових) будинків (середня площа 226 кв.м);
  • житловий будинок (вілла) площею 1128 кв.м;
  • будівля СПА-центру площею 226,6 кв.м.